onsdag 6 maj 2009

Kastrationer, Cancer, Parningar, Håravfall, Valpar och Löp!

Minst sagt rörig titel måste jag säga.
Jag ska försöka reda ut alla begreppen och vi börjar med Kastration och Cancer.

Birk (KORAD LPI SUCH Angeleye's Rhapsody in Rock) är numer kastrerad pga av en tumör i ena testikeln. Tumören var av typen Sertolicellstumör. Det är den mest dramatiska typen av testikelcancer och den ger hanhunden ett feminint utseende med knubbiga höfter och håravfall. Först uppstår kala fläckar på ryggen och sidorna och sedan breder håravfallet ut sig över en stötte yta tills stora delar av kroppen saknar hår. När en sådan tumör tas bort kommer pälsen tillbaka snabbt.

För Birks del så hittades tumören i väldigt god tid, den var stor som en ärta, och tack vare det så hann han inte få några symtom alls.

Hur jag hittade tumören:
Birk tycker om när man kliar honom i ljumsken och han stod brevid mig och jag kliade när jag satt vid datorn. Plötsligt kände jag en fästing på pungen och vände uppochned på honom för att ta bort den. Men där fanns det ingen fästing. Istället fann jag att knölen satt på insidan av pungen och närmare bestämt på ena testikeln. Ringde djursjukhuset på direkten och fick en tid veckan därpå. Väl där så konstaderade veterinären att det är en tumör av något slag. Man kunde ta ett prov på tumören och se vad det var för typ av tumör, men det var inte helt tillförlitligt. Det andra alternativet var att kastrera och skicka tumören på analys. För min del var det inte ett svårt beslut alls, hans liv är betydligt viktigare än att han har kvar möjligheten att få fler valpar. Jag vågade inte alls chansa på att det första testet eventuellt skulle visa på en godartad tumör som egentligen var elakartad och på det viset upptäcka det försent, när det inte finns mer att göra.
Nu har han iallafall fått möjligheten att leva vidare i många år till.

Han mår riktigt bra, pigg och glad på alla sätt och vis. Han leker och härjar med de andra hundarna och det känns skönt. Såret har läkt fint så det är bra. Nu håller vi en tumme för att tumören inte kommer tillbaka.


Vackra Birk!

Men hans gener lever vidare, dels hos kennel Cool Lines med barnbarn och dels på kennel Angeleye's med barnbarn och förhoppningsvis med barnbarn här hos oss på kennel Aintree!

Birks son Lukas (Popham's A New Look) har blivit far den 25 april till 6 stycken små telningar, 3 hanar och 3 tikar hos Stina på kennel Angeleye's! Dem skall vi följa med spänning, jag tror det kan bli riktigt bra hundar!


Lukas nyfödda valpar.

Och här hos oss på Aintree så väntas det valpar runt 30 juni! Jag har fått äran att låna Birks dotter Zindy (Popham's Ann Jo Kept in Mind) av ägarna Olle, Anna och Nilla på kennel Popham's och fodervärden Agneta! TACK för förtroendet!


Prins och Zindy

Zindy, Lovis och jag for ner till Älvängen till den stilige Prins (KORAD LPI SUCH Chaireins Macavity) hos Loffe och Lillemor på kennel Chaireins. Där bodde vi i en jättefin husvagn och fick underbart god mat och mycket trevligt sällskap! Zindy blev kvar i nästan en vecka och vi åkte och hämtade henne efter parningen. Tack Loffe och Lillemor för all hjälp! Nu håller vi tummarna för smått!

KORAD LPI SUCH Chaireins Macavity, "Prins" fotad av oss!

Tissla (Fancymore Faithful Angel) kan jag aldrig mer ställa ut känns det som. Hon har tagit på sig sommarkläderna och är naken. Och då menar jag NAKEN! Varje gång efter hon har löpt så ryker verkligen all päls.... Lagom tills hon har hyggligt med päls så är det löp igen. Men det gäller ju att välja rätt tid att vara naken på - lagom till sommaren! :-) Kolla bilden här, före och efter...

Hon är världens goaste tjej, hennes ljuva blick får vem som helst att smälta! Annars är allt bra med henne, hon lyser av träningslusta och är otroligt rolig att träna med!


Tissla före och efter....


Xi (Gold Status Pocketful of Sunshine) har börjat löpa för två dagar sedan, hon förstår ingenting, men är relativt duktig på att tvätta sig. Men minns att allt är relativt.....

Hon är lika hungrig som vanligt och har ätit de mest konstiga saker i vanlig ordning. Nalle-nos, tuggummi, Foppatofflor, Birks pencillin (jodå, Birk spottade ut den och snabb som en kobra så var hon där och tog tabletten innan jag ens han blinka. Och ändå stod jag ju där!!) och jag vet inte allt. Men hon mår så bra, aldrig dålig i magen! Snart är det dags för henne att debutera på officiell utställning också, det ska bli spännande!

Xi har blivit en stor, vacker flicka!


Det var en liten uppdatering från oss!

/Marie

5 kommentarer:

Anna-Karin sa...

"Liten" uppdatering var det ja.... =)

Anonym sa...

TINA OCH STEFAN VI HOPPAS ALLT KOMMER GÅ BRA FÖR BIRK OCH LYCK TILL MEN VALPARNA I SOMMAR

Anonym sa...

lycka till med valparna i sommar ska det stå skratt Tina och Stefan

Ann sa...

Hej Marie och dina vovvar. Ge pappa och morfar Birk en stor blöt nospuss från oss i Västerås. Hoppas allt blir bra med honom.
Hälsningar dotter Loka och barnbarn Lton med matte Ann.

Lassie sa...

Oj oj vilken tur att du kände tumören, skönt att höra att han mår bra nu. Hörde Yvonne Brink när hon berömde Xi så mycket. Hon är en fin tjej Xi.
Vår gaphals gjorde att vi beslöt oss för att åka hem snabbt i lördags. Men vi är nöjda med debuten för honom i officiella sammanhang. Kram från Karin Kerstin o Lassie